Десислава е координатор на Slow Food в България от 2004 г. Съчетавайки образованието си като биолог и любопитството си към българските кулинарни традиции, тя, заедно със свои съмишленици, работи за издирването, споделянето и съхраняването на забравени български сортове, породи и храни. За нея храната е неизчерпаем източник на истории и мъдрост, които са запазени от нашите предци в селските райони.

През годините развива мрежа от хранителни общности, която включва малки фермери и производители на храни, учители, учени, деца и младежи и потребители, обединени в търсенето им на «чиста, вкусна и честна» храна. С помощта на храната се опитва да създава мостове между хората и среда за споделяне на страст и отговорност.

Според нея първият принцип на здравословното хранене е да познаваш нуждите на своето тяло и храната, която поставяш на трапезата. Единствено критичното мислене и търсене на проверени от науката факти дават възможност на потребителите да се избавят от маркетинговите капани, маскирани по лозунгите «еко», био», «здравословно» и т.н.