09 Sep

Макар и вече добре познато по света, социалното предприемачество прохожда в България едва през последните години. Гъвкаво по своята природа, социалното предприемачество може да има различни форми. В основата си обаче то е отговор на въпроса: можем ли да се работим по социални каузи по устойчив начин, както го прави бизнесът и те да генерират и приходи.

Social Entrepreneurship AcademyСоциалните предприемачи имат приключенски дух и силна страст да се борят за по-добро общество. В същото време те трябва да притежават и развиват непрекъснато  комплексни умения и знания, за да бъдат успешни – да решават ефективно проблеми, да намират подкрепа, да управляват хора, идеи, процеси и финанси. Академията за социални предприемачи, организирана от фондация “Промяната” и The Business Institute, ще учи на ключовите умения и знания, необходими на един социален предприемач.

Академията ще започне с обучения, които ще помогнат на участниците в нея да разберат в дълбочина и изследват социалния проблем, който ги вълнува. Първият модул ще се проведе на 6т-и, 7-ми и 8-ми октомври с основен фасилитатор Юрий Вълковски. Той ще предложи на участниците инструменти, с които да анализират и структурират подходящи решения. Ще учи предприемачите да търсят начини, по които да следят и доказват, че техните действия наистина разрешават проблема и носят значима социална промяна.

Във втория модул на Академията, на 13-ти, 14-ти и 15-ти октомври, Цветелина Тенева ще учи участниците как да оценяват бизнес потенциала на своите идеи и на основни стъпки при създаването на бизнес продукт и при изграждането на устойчив финансов модел. Ще се упражняват в съчетаването на своето социално решение с този финансов модел.

Третият модул на Академията, на 20-ти, 21 и 22-ри октомври, ще даде на участниците знания в друго много важно умение за един успешен предприемач – как да презентира своята идея и дейност пред донори и инвеститори по най-добрия начин и да привлече подкрепа за нейната реализация. Негов основен фасилитатор ще бъде Михаил Стефанов.

Едновременно с теорията и упражненията Академията за социални предприемачи ще срещне участниците с някои от най-опитните и успешни предприемачи и експерти от бизнес и НПО сектора. Те ще споделят своята обратна връзка, съвети и подкрепа с бъдещите социални предприемачи в специални сесии и нетуъркинг събития.

Организаторите на Академията са поканили и специални гост-говорители, които да разкажат за своя опит и мотивация с участниците. Натали Енгдал – глобален програмен директор на Reach for Change ще открие Академията на 06.10. с въвеждаща и мотивационна лекция за социалното предприемачество. На 13.10. Христо Христов – изпълнителен директор на „Нетинфо“, ще сподели своя опит и съвети как да бъдем успешни в стартирането и развитието на собствените ни проекти. На 20.10. Красимира Величкова – директор на Български Дарителски форум, най-голямото сдружение на дарителски организации в страната, включващо над 40 фондации и корпоративни дарители. Тя ще говори за пресечната точна на бизнеса и социалните проекти.